Proef de stilte

“Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven.” Dat schrijft Benedictus, de ‘architect’ van het Westerse kloosterleven. 

Het aantal initiatieven dat tegenwoordig ondernomen wordt om maatschappelijk te produceren, is enorm. Dit leidt tot allerlei keurmerken als “biologisch verantwoord” of met  “milieukenmerk”. Er zijn ook plekken waar die manier van werken al meer dan een eeuw gemeengoed is.

In ons land vind je die bijvoorbeeld in het klooster De Koningshoeven in Berkel-Enschot. Daar worden veel natuurlijke producten gemaakt zoals bier, kaas, honing en jam. Wie op het prachtige terrein van de Koningshoeven komt, ziet al snel de kloosterwinkel. Wie binnen links kijkt, ziet pittig theologisch werk liggen en aan de rechterkant staan de eigen gemaakte producten zoals de speciaal-bieren van La Trappe. Toch is dat niet onlogisch voor deze plek, waar de monniken sinds eind 19e eeuw hun geloof in praktijk brengen.

In het Brabantse Berkel-Enschot, vonden Franse Trappistenmonniken een toevluchtsoord na hun geloofsstrijd in eigen land. De Trappisten hadden een bron van inkomsten nodig om zelfvoorzienend te zijn en te voldoen aan hun plicht tot liefdadigheid. Daarom besloten ze om bier te gaan brouwen. Tot op de dag van vandaag wordt met verschillende natuurproducten gewerkt door 20 monniken, aangevuld met personeel uit de burgermaatschappij, volgens de regels van de Trappisten.

De basistrappisten van Koningshoeven noemen zichzelf Godzoekers. Dat is voor eenieder begonnen met de bereidheid om God in hun leven toe te laten. Geloven is niet voor niets een werkwoord. Het kloosterleven heeft een vaste dagorde, zodat alle aandacht bij God gelegd kan worden en met toewijding, concentratie op zingeving en het leven in een gemeenschap mogelijk is. Er is beloofd om op de eigen plek te blijven. Een vaste plek geeft ruimte voor geestelijke groei, juist door ergens te ‘landen’. Trappisten zijn ‘geland’ op Koningshoeven, waar een leven in stilte, soberheid en solidariteit de basis is. Het ritme van de dag. Het dagelijkse rooster van bidden, meditatief lezen en werken vraagt om toewijding en een onuitputtelijke trouw aan God. Zeven keer bidden – beginnend om 04.15 uur – vinden mensen doorgaans ‘veel en vroeg’. Voor trappisten geldt dat de zeven gemeenschappelijke gebedstijden helpen om het gebed dóór de dag te dragen. Het geeft rust, ritme en regelmaat. De tijden waarop ze meditatief teksten lezen (uit de Bijbel, van kerkvaders of andere geestelijke auteurs) staan eveneens vast, net zoals de werktijden.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Vanuit een innerlijke overtuiging gaat een monnik goed om met wat God gegeven heeft – mens en milieu – en niet omdat dit een trend is. De monniken zetten zich al eeuwen hiervoor in. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is onlosmakelijk verbonden met La Trappe. In alle geledingen van de organisatie zijn de medewerkers zich bewust van de waarde en kracht van zowel mens als natuur. Een aantal voorbeelden hoe dit zichtbaar is?

  • Gebruik van eigen bronnen voor alle producten. Grondstoffen als water, gerst, gist, fruit en daarnaast hergebruik van rest- en afvalstoffen bijvoorbeeld om eigen brood te bakken.
  • Nieuwe technieken optimaal benutten, zoals het plaatsen van zonnepanelen.
  • Werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Een aanzienlijk deel van de omzet gaat naar goede doelen, zoals een project voor de allerarmsten in Uganda.

Het meest geproduceerde product is het bekende trappistenbier ‘La Trappe’. Dit label garandeert de herkomst volgens de volgende criteria: productie vindt plaats binnen de muren van een trappistenabdij, onder toezicht en verantwoordelijkheid van monniken en een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Bezoeken?
Bierliefhebber of niet, een bezoek aan de abdij met bierbrouwerij of om de stilte van het kloosterleven te proeven is een aanrader. Vanwege de prachtige ligging middenin de natuur is het een prima plek om te vertoeven. Gewoon voor een dagje uit of om je echt even wat langer terug te trekken uit een jachtig bestaan.

Neem eens een kijk op de website van De Koningshoeven.