Korrel zout

Wat is nu de invloed van een korrel zout? Vrijwel niets zou je toch haast zeggen. Nou ja, een snufje zout bij de aardappelen, brood of pannenkoekenmix maakt wel degelijk wat uit. Het zorgt er net voor dat iets in plaats van smakeloos, lekker en smakelijk is.

Er zijn nog al wat mensen die de verschillende regels en adviezen, uitgevaardigd door de overheid of andere instantie, met een korrel zout nemen. Dit gedrag hoeft niet altijd tot problemen te leiden. Soms kan het wel heel vervelende gevolgen hebben. Een voorbeeld zou kunnen zijn: het afgeven van je betaalpas aan een ??sociale media vriend? het kan er zomaar toe leiden dat je, onbedoeld natuurlijk, een geldezel bent geworden met alle vervelende financiële en andere consequenties van dien.

De Bijbelse boodschap met een korrel zout nemen komt ook nog al eens voor. Een term zoals ??zondagschristen? die wel eens wordt gebruikt zegt wat dit betreft wel iets. De bedoeling van het Woord heeft, behoudens de zondagse kerkgang, geen merkbaar effect op jou als mens of medeburger. Je zou kunnen zeggen dat de Boodschap je lauw laat, niet koud of heet. Het is niet zo dat je het Woord aan je laars lapt maar van opzienbarende effecten of invloed op je gedrag is ook nauwelijks of geen sprake.

De invloed van het Bijbelse getuigenis als een korrel zout, moeten we daarentegen ook niet onderschatten, als het wordt vergeleken met een mosterdzaadje. Een minuscuul klein zaadje groeit uiteindelijk uit tot een grote struik, waar vogels hun nesten in kunnen maken. Een ander voorbeeld zou een druppel water, die in een plas valt, kunnen zijn. Een klein begin met op kortere of langere termijn meer of minder grote gevolgen. Nog al eens zijn er mensen die in hun latere leven getuigen van een vers of tekst die op de lagere- of basisschool is geleerd en na een heel leven, mogelijk zonder merkbare invloed, toch tot veel betekenis voor de betreffende personen blijken te zijn. In zo??n cruciale levensfase kan het ene korreltje zout worden tot een zoutend zout en vervolgens tot een lichtend licht.


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.