Lente

Lente, wie verlangt er niet naar? Het seizoen voor spitten en ploegen om de tuin of akker geschikt maken voor zaaien of  planten. De zon wordt krachtiger en nodigt ons uit naar buiten, de eerste voorjaarsspruiten komen weldra uit de grond. Je voelt het: er is leven in de voorheen dorre en levenloos lijkende aarde. De winter is voorbij, een metamorfose in de natuur staat ons te wachten. De lente maar ook de andere seizoenen, je komt ze niet alleen in de natuur tegen, ook in de bijbel wordt er over gesproken. Weliswaar niet zo duidelijk onderscheiden, zoals in ons klimaat, maar toch.

Tegen Noach werd, na de zondeval onder andere, gezegd dat er voortaan  altijd een tijd zal zijn om te zaaien en een tijd om te maaien. Een tijd om de dingen te doen die gedaan moeten worden op het goede moment. De kalender helpt ons als het gaat om het plannen van activiteiten die we moeten doen in de tuin of op de akker. Ook bij het plannen van een vakantie of andere activiteiten is een jaaroverzicht onmisbaar. Als ik niet oppas  vult mijn agenda zich met een aaneenschakeling van geplande werkzaamheden, zodat er voor het genieten van de lente of ander seizoen, vakantie of werk weinig of geen tijd meer overblijft. Hoe zou je kunnen ontkomen aan de tredmolen van de tijd?

Een mogelijk antwoord kunnen we vinden in een lied van David in psalm 37. Hij schrijft daar onder meer: Vertrouw op de Heer en doe wat goed is. Dan zul je veilig leven in het land waar je woont. Zoek je geluk bij de Heer, want hij zal je alles geven wat je vraagt.

Een geweldige belofte, waarbij je alleen al bij het horen ervan al, wordt aangespoord om er van te genieten, in welk seizoen je dan ook leeft.