Terugblik reis Kenia en Tanzania

Corry en Albert van Frankenhuijzen reisden naar Kenia en Tanzania om daar het werk van Christ’s Hope te ondersteunen.

We zijn weer terug in Nederland. Ineens is die andere wereld, waar we twee maanden deel van uitmaakten, ver weg. Ons hoofd zit nog helemaal vol met de dingen die we meegemaakt hebben. Nu we terugkijken, kunnen we niet anders zeggen dan dat het een hele goede en gezegende tijd is geweest. Het is wat anders gelopen dan in eerste instantie de bedoeling was, maar achteraf kunnen we zeggen dat we ook hierin Gods leiding hebben ervaren.

Vanwege het feit dat we niet het juiste visum hadden om daar trainingen te mogen geven, is het voor Albert vooral een tijd geweest van heel veel observeren en gesprekken voeren met caregivers en leidinggevenden. Doordat we op 11 carepoints zijn geweest, hebben we veel gezien van het werk van Christ’s Hope. We zijn vooral onder de indruk van de liefde voor de kinderen waarmee het werk wordt gedaan. Doordat de caregivers geen opleiding hebben gevolgd om les te geven, kon Albert hen al wel wat tips geven. Ook hebben de caregivers een enquête ingevuld waaruit Albert veel punten kan halen over de onderwerpen waar extra scholing geen overbodige luxe is. Hoe dat vorm gaat krijgen, moet nog met Christ’s Hope besproken worden aan de hand van het verslag dat Albert zal maken. Mogelijk gaat hij een handboek maken voor de caregivers waarin het sociaal-emotionele aspect een grote rol zal spelen.

Gelukkig hebben we ook nog wel praktische hulp kunnen bieden. Albert heeft op verzoek van de childsponsor-coördinator zo’n 300 portretfoto’s gemaakt van de kinderen. Corry heeft heel veel kerstkaarten gemaakt die de kinderen mee krijgen vlak voor de kerstvakantie. Ook heeft ze de oudste kinderen leren haken, nadat ze eerst een paar caregivers les in haken heeft gegeven, zodat ze mee konden helpen en er mee verder kunnen gaan. De bolletjes katoen en de haaknaalden hebben we daar achtergelaten. Verder was er het werk in de keuken waar de maaltijden voor de kinderen werden bereid en het uitdelen van het eten, het helpen met de afwas en ook gewoon even aandacht geven aan de kinderen tijdens het buiten spelen, samen touwtje springen of een boekje voorlezen voor de kleine kinderen.

We hebben ook veel huisbezoeken gedaan en dus veel thuissituaties gezien. Daar word je niet vrolijk van! De tekst uit Jac. 1: 27 spreekt ons dan ook erg aan. ”Voor God de Vader is alleen dit reine, zuivere godsdienst: weduwen en wezen bijstaan in hun nood en je in acht nemen voor de wereld en onberispelijk blijven.” Gelukkig is er ook veel dankbaarheid voor de mogelijkheden die Christ’s Hope de kinderen biedt. De kinderen komen heel graag op het carepoint. Niet alleen omdat ze daar een goede maaltijd krijgen, maar vooral om de aandacht die er voor deze kinderen is.

Wij moeten deze mooie mensen nu loslaten, maar dat doen we in het vertrouwen dat God doorgaat met zijn werk. We willen ons door Hem laten leiden en wachten af of er een nieuwe mogelijkheid komt om naar Afrika te gaan.

Albert en Corry van Frankenhuyzen