Vrij zijn…

Galaten 5: 13-18: “Jullie zijn door God geroepen om vrij te zijn. ” (Vers 13a)

Je zou kunnen stellen dat we in onze vrijheid beperkt worden. Een aantal maanden geleden konden we niet naar school, moesten we thuis werken, mochten we niet op bezoek bij opa en oma, konden we niet uit eten en mochten niet op vakantie. De vrijheidsbeperkende maatregelen die de overheid de afgelopen maanden heeft gehanteerd hadden echter een belangrijk doel: mensen die vanwege ziekte of ouderdom extra kwetsbaar zijn te beschermen tegen het virus. Momenteel kan en mag er al weer veel meer, maar toch: de toekomst is onzeker over onze bewegingsvrijheid.

Vrijheid is voor ons mensen heel belangrijk. Toevallig zijn er in Nederland twee partijen die hun naam verbonden hebben met vrijheid: de VVD (De Volkspartij voor Vrijheid en Vrede) en de PVV (Partij voor de Vrijheid. Christenen zouden nog verder kunnen gaan. We zijn niet voor, maar we zijn van de vrijheid. We streven er niet alleen naar, maar we zijn het ook:  vrij!

Veel mensen zeggen: “Vrijheid houdt in dat je kunt doen en laten wat je wilt. Vrijheid is dat je je eigen levensdoel kunt kiezen en verwezenlijken. Je baan, je hobby’s, je huis, je vakanties, je auto.” Maar ben je dan niet vrij als je ziek bent? Als je in een rolstoel zit? Als je niet kunt gaan en staan waar je wilt? Als je arm bent? De Bijbel zegt dat je dan ook vrij kunt zijn, omdat de Bijbel iets anders verstaat onder vrijheid.

Zijn er ook dingen die jou bezighouden? En daar wordt mee bedoeld, dingen die jou in de greep houden. Het is duidelijk dat kwade dingen ons niet mogen beheersen. Maar er kunnen genoeg andere dingen zijn die ons de baas zijn: een volle agenda, een druk gezin, een succesvolle carrière. Eigenlijk ben je dan ook niet vrij. Je ligt er misschien wel wakker van. En aan andere zaken kom je niet toe. Vrij zijn we alleen als niets ons leven beheerst. Ben jij al écht vrij?

Nick Vujivic werd geboren zonder armen en benen. Hij is evangelist geworden. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk de vraag voor hem was: ben ik vrij? Kan een gehandicapte vrij zijn? Wat betekent vrijheid als je ziek bent? Of als je afhankelijk bent geworden van een ander? Hij heeft gezegd: “Vrijheid is er niet per se wanneer onze situatie optimaal is, en de omstandigheden optimaal. Vrijheid is wanneer je hart verandert. En je vanuit dat nieuwe hart alle omstandigheden aankunt. Vrijheid is niet dat je kunt doen wat je maar wilt. Vrijheid is dat Jezus je Heer is.”

Maar jullie mogen die vrijheid niet gebruiken om maar te doen waar jullie zin in hebben. Nee, jullie moeten elkaar liefdevol dienen.  Want de hele wet van Mozes wordt samengevat met deze woorden: “Houd net zoveel van je medemens als van jezelf.” (vers 13b-14). Dus, ook als je deze zomer niet de vrijheid had om naar je favoriete vakantieland te gaan, dan mag je onthouden: Wie gelooft, is vrij. Leef elke dag vanuit die vrijheid.

Gebaseerd op: “Geloof dat maar” van Ds. Arie van der Veer