Cursus Joodse messiasverwachting

Voor veel christenen was het een raadsel en een reden tot een zekere ergernis – en is dat soms nog wel – waarom de Joden in grote meerderheid al eeuwen lang hebben geweigerd Jezus als Messias te aanvaarden. Hij was een Jood onder de Joden. In Zijn verkondiging heeft Hij immers één en andermaal benadrukt, dat Hij niet is gekomen “om de Wet of de Profeten af te schaffen, maar om ze te vervullen” (Matth. 5:17). En in de soms scherpe discussie met Farizeeën heeft Hij willen laten zien, dat een naar de vorm voldoen aan de Wet ontoereikend is: de HEERE ziet het hart aan. Dat is geheel naar het Jodendom. Zie hiervoor de toespraak van Mozes in Deut. 30 (bijv. de verzen 2 en 3).
Ook de apostel Paulus heeft intens geworsteld met dit vraagstuk. Zie Rom. 9-11. Hij besluit dan dat hier sprake is van “een geheimenis” (Rom. 11:25). Voldeed Jezus niet aan de Messias zoals zij Hem verwachtten? Hadden zij een meer aardse voorstelling van de invulling van de Messias en Zijn Rijk?

Dit najaar wordt een cursus van 3 avonden georganiseerd door de Commissies Kerk & Israël te Nunspeet. Op deze vragen en aanverwante thema’s worden ingegaan, zoals:
–  Messiaanse beloften in Tenach/het Oude Testament
–  Messiasverwachting(en) binnen het Jodendom
–  Messiaanse gestalten (personen) in Tenach en Jodendom

Op de maandagen 28 oktober, 11 november en 25 november leidt drs. C. van den Boogert ons in in de vragen rond de Joodse Messiasverwachting en hoe wij daar in het gesprek met (orthodoxe) Joden mee om kunnen gaan. Ds. Van den Boogert heeft als Israëlconsulent een aantal jaren in Jeruzalem gewoond. Hij is inmiddels al heel lang betrokken bij het werk van de Sjoel te Elburg en geldt als kenner van het Jodendom.

De kosten voor deze cursus zijn € 15,- inclusief een reader en koffie/thee, te voldoen op de eerste avond.
Plaats: Kerkelijk Centrum De Wheme; aanvang 19.45 uur. Alle geïnteresseerden zijn hartelijk welkom en dus ook jongeren!

Graag vooraf aanmelden bij Marinus ten Brinke: m.ten.brinke@kpnplanet.nl / tel 253387.