Diaconaat dóór en vóór de jeugd

Jeugddiaconie

Omzien naar elkaar. Binnen onze gemeente geldt dit zeker ook voor de jeugd tussen de 6 en 18 jaar. Vanuit het evangelie worden wij gestimuleerd om de jeugd bewust te maken van hun positie in de gemeente. Diaconaat is niet alleen een taak van volwassen gemeenteleden; het hoort in de hele gemeente thuis. Het aanleren van een diaconale houding bij de jeugd is een waarde die van essentieel belang is voor het functioneren als christen in de gemeente en in de maatschappij.

Binnen het jeugddiaconaat is een tweedeling te maken, namelijk: diaconaat dóór de jeugd (praktisch handelen) en diaconaat vóór de jeugd (hulp aan jongeren). In het beleidsplan jeugddiaconaat 2016-2020 is dit verder uitgewerkt, dit kun je hier downloaden.

Het jeugdwerk en daarmee ook het jeugddiaconaat is wijkgeoriënteerd. In elke wijkgemeente zijn één of twee jeugdouderlingen en één jeugddiaken actief, zij stemmen regelmatig de lopende zaken af. Alle jeugddiakenen nemen deel aan de (centrale) Diaconie en vormen hieronder de Jeugddiaconie. Er wordt ongeveer 6 keer per seizoen vergaderd. Eén jeugddiaken is afgevaardigde naar de Jeugdraad, hierin wordt door de centrale jeugdambtsdrager het jeugdwerk gemeentebreed afgestemd.

Elk seizoen promoten wij een diaconaal project om de jeugd in onze gemeente bewust te maken van de nood die andere kinderen, tieners en jongeren treft, en ze te helpen in hun situatie.

Terugblik diaconaal project 2018-2019

In het afgelopen seizoen was voor de kerkelijke jeugd het diaconale doel het werk van onze zendingswerker Renske van Veen.

Zij heeft voor de school in het compound waar ze werkte een mooie bibliotheek kunnen samenstellen met lees- en educatieve boeken. Omdat de boeken in de lokale taal zijn kunnen deze materialen goed worden gebruikt in de lessen op school.

Daarnaast is er ook een iPad met speciale les-software gekocht voor een blinde jongen op de school, waardoor hij veel beter mee kan draaien in de reguliere lessen.

Alle jongens en meiden die hieraan bijgedragen hebben, bedankt! Heel fijn dat er nu ook jongens en meiden in Tank beter kunnen leren lezen!

Diaconaal project 2019-2020

Het seizoen 2019 – 2020 willen we bijdragen aan het werk van onze zendingswerker WimJan van den Berg.

In Kopenhagen – waar WimJan actief is – zijn ze hard aan het bouwen aan een nieuw gebouw van Jeugd met een Opdracht. Het gaat voor meerdere doeleinden gebruikt worden: ontvangen van outreach teams, het hebben van een outreach café, een gebedshuis en ruimtes voor discipelschapstrainingen.
Met elkaar willen we graag geld bij elkaar brengen voor een nieuwe keuken en koffiebar. Er is zo’n 25.000 euro nodig! Je kunt dan denken aan een industriële vaatwasser, koelkast, vriezer, enz.
Dat het een mooie plek van samenkomst mag worden waar veel jongeren mogen groeien in hun geloof!

Zie hier voor meer informatie over het werk van WimJan.

Jeugdactiviteiten

Wij stimuleren de leiding van clubs & catechese en uiteraard ook de kinderen & tieners zelf om met dit diaconale project (doel) aan de slag te gaan. Hiervoor kun je denken aan een geldinzamelingsactie, een spreker op een avond van de jeugdclub of catechese, etc.
De jeugddiaconie ziet graag dat er activiteiten voor dit diaconale doel worden gedaan en kan natuurlijk meehelpen. Neem hiervoor contact op met de jeugddiaken in je wijk.

Vragen

Mocht je een vraag of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met één van de jeugddiakenen:

Diederick Kolkman
Jeugddiaken Opstandingskerk