Werkbezoek Athene

Met de Second Evangelical Church in Athene zijn in de loop van de jaren contacten ontstaan met kerken in Nederland. Een bijbelgetrouwe kerk met een sterke missie voor hun wijk. Ze staan goed bekend bij de mensen die daar wonen vanwege hun inzet voor jongeren en daklozen en minderbedeelden uit de wijk. Maar ook bij de lokale ondernemers.

De kerkenraad van de Sionskerk heeft begin vorig jaar kennis gemaakt met Pastor George Adam die met een ouderling op bezoek was in Nederland. Wederzijds was de wens om het contact voort te zetten. We kunnen zo elkaar over grenzen heen bemoedigen en van elkaar leren.

Johan en Ineke de Jonge en Henk en Gea Wijnbergen hebben namens de Sionskerk in de week van de herfstvakantie een bezoek gebracht aan deze kerk. Kennis gemaakt met de gastvrije Griekse broeders en zusters, wat van het Atheense leven opgesnoven, veel gesprekken gevoerd en deelgenomen aan enkele van de bedieningen die deze kerk heeft. Zo delen ze op maandag en donderdag warme maaltijden uit. Daar komen gemiddeld zo’n 100 mensen op af. Buiten de kerk worden zitjes neergezet waardoor er gelegenheid is voor het zo belangrijke contact. En nadien is er gelegenheid voor mensen die dat willen om bijbeluitleg te krijgen in de kerk.

De kerk heeft vorig jaar twee grote ruimtes kunnen kopen aan weerszijden van een straat, vlakbij, achter kerk. Ze noemen dit de Steki, wat betekent ‘koffiehuis’ en kan worden gebruikt voor de bovengenoemde doelgroep. Op dinsdag krijgen de dakloze mannen (rond de 40) de gelegenheid om zich daar te douchen en hun kleren te wassen. Dit keer konden ze zelfs gebruik maken van de knip- en scheerkunsten van Gea. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Op vrijdagmorgen konden vrouwen (zo’n 20) zich douchen en hun kleren wassen. Deze keer was er voor hen ook gelegenheid om kleding uit te zoeken die door de kerk wordt ingezameld. Op vrijdagavond is de Steki open voor een broodje en gezelligheid. En altijd is er koffie en aandacht en gaat de Bijbel open.

Wat een indrukwekkend mooie week van contacten en vrijwilligerswerk! En dan hebben we nog niet eens verteld dat elke vrijdagavond jongeren uit de buurt welkom zijn in Sfina (jeugdhonk), er door de week huiswerkbegeleiding wordt aangeboden en gratis Engelse les. We kunnen er nog veel meer over vertellen natuurlijk. Het heeft ons aan het denken gezet hoe wij als kerk bekend (willen) staan in onze wijk of dorp, of wij hier ook een verschil kunnen maken.

Bij het laatste kopje koffie kregen we de groeten mee voor jullie allemaal. En de uitnodiging aan iedereen om hen te bezoeken. Als groep volwassenen, of met een paar echtparen, als gezin of als groep jongeren.