Bonje

Geplaatst op 01-10-2022 in Column

Bonje

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd meer en meer onvrede heerst in de samenleving. Groepen mensen zijn het oneens met elkaar, wat tot onvrede of bonje leidt. Deze onvrede uit zich nogal eens in protesten van verschillende groepen in de samenleving. Enkele voorbeelden maken dit duidelijk: Een aantal artsen protesteerde in juni tegen te hoge werkdruk en de extra taken die ze op hun bord kregen. Een groep leraren protesteerde omdat ze menen dat hun salaris te laag is ten opzichte van de stijgende hoeveelheid werk en toenemende werkdruk. Getroffen Groningers protesteerden in januari met een fakkeltocht tegen de gaswinning, die de oorzaak is van aardbevingen in die regio. Landbouw ondernemend Nederland wil het beleid met betrekking tot de stikstofdreiging, dat als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangt, ingrijpend wijzigen. Zij vrezen voor het voortbestaan van een deel van de agrarische bedrijvigheid. NS-personeel staakte onlangs omdat ze menen dat de groei van hun salaris achterblijft bij de stijging van de prijzen. Ongetwijfeld is deze opsomming niet volledig, het geeft echter wel aan dat er veel onbehagen heerst in de samenleving.

De protesten van de verschillende groepen leiden er vaak toe dat anderen, die weinig of niets met het probleem te maken hebben, er de gevolgen van ondervinden. Medische centra of huisartsenpraktijken die op bepaalde momenten niet bereikbaar zijn of hun dienstverlening uitstellen. Scholen die leerlingen naar huis sturen omdat onderwijspersoneel afwezig is, indien nodig moeten ouders opdraaien voor de opvang van hun kinderen. Bewoners van huizen in het aardbevingsgebied, van wie het gevoel van een veilig dak boven hun hoofd ernstig wordt bedreigd omdat de ondergrond dreigt te verzakken. Zij willen vergoeding voor de geleden schade, uiteindelijk moeten die middelen worden opgebracht door de derde partij, waarschijnlijk de belastingbetaler. Ook blokkades van wegen door trekkers, hooibalen of puin kunnen anderen hinderen. Tenslotte, ook de treinreizigers ondervinden nadeel omdat zij in de uitoefening van hun reisplannen worden gehinderd.

Onvrede met de bestaande ontwikkeling of situatie lijkt één van de reden te zijn voor de protestacties of stakingen. Ook schade aan huizen en dergelijke benadelen huiseigenaren. Protesterenden zijn in de meeste gevallen gedupeerd omdat zij in een situatie zijn gekomen die niet door henzelf is veroorzaakt maar waar zij wel de nadelige gevolgen van ondervinden. Op de één of andere manier veroorzaakt dit ongenoegen en of wordt er meer of minder aan hun bestaanszekerheid geknaagd.

Bij protesteren gaat het veelal om meerdere partijen, bijvoorbeeld de protesterende groep tegen de overheid of werknemers ten opzichte van hun werkgever. Vaak heeft dit nadelige gevolgen voor een derde partij, die niet bij het conflict betrokken is. Wat je bij al deze onvrede en protesten bezig zou kunnen houden is de vraag: Wat zou Jezus doen als Hij al die groepen voorbij ziet komen? Eén van de uitspraken van Hem kan helpen om hier verantwoord mee om te gaan en dat is zijn uitspraak: “Behandel andere mensen net zoals je zelf behandeld wilt worden”. Je kunt je afvragen of het serieus handelen overeenkomstig genoemde uitspraak van Jezus mag leiden tot het benadelen van die derde partij die niet bij het conflict betrokken is. Zou hier niet moeten gelden de aloude uitspraak: Wat u niet wilt dat u geschied’, doe dat ook een ander niet?