hug-banner

Column

Hieronder vindt u de geplaatste columns op chronologische volgorde.

Hug
Hug

Geplaatst op 02-05-2023 in Column

Na corona mag het dan weer, familie en vrienden een hug geven. Het was wat dit betreft maar een kille zaak tijdens die periode. Anderhalve meter afstand in plaats van een hug, dat schept echt afstand en dat wil je toch helemaal niet. Een afstand die gedurende de tijd steeds voelbaarder werd en mogelijk tot definitieve beëindiging van relaties heeft geleid. Gelukkig is die periode voorbij en we hopen dat dit definitief is.

Lees verder >>

Eigen weg
Eigen weg

Geplaatst op 31-03-2023 in Column

Op meerdere oprijlanen kun je ze tegenkomen, een bordje met als opschrift “Eigen weg”. Menig trotse eigenaar laat hiermee weten dat je bij het passeren van dit bord zijn of haar grondgebied betreedt. Het bordje “Eigen weg” verschilt van het bord “Verboden toegang”. Over laatstgenoemd bord bestaat geen onduidelijkheid; als je niet bevoegd bent ...

Lees verder >>

Doorlever
Doorlever

Geplaatst op 28-02-2023 in Column

Door leven dat wil vrijwel iedereen, ook al lijkt het leven bijna onleefbaar, door gaan wil men doorgaans. Ja, want je moet toch door, zei onlangs iemand van wie de partner enige tijd geleden was overleden. Ook als je de boodschap hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent en dus uitbehandeld. Hoezo, uitbehandeld? Er zijn mensen die een fatale diagnose hebben gekregen en die mede dankzij medische behandelingen, noch meerdere jaren doorleefden. Zo ook een peuter waarbij werd vastgesteld dat er in zijn hoofd een tumor aanwezig was. De behandelend arts meende, gebaseerd op het ziektebeeld, dat het patiëntje nog 2 tot 3 jaar te leven had. Uiteindelijk bereikte de jongen de leeftijd van een adolescent, toen hij ten gevolge van zijn ziekte overleed. Een echte doorlever zou je kunnen zeggen.

Lees verder >>

Botsgevaar
Botsgevaar

Geplaatst op 01-02-2023 in Column

Een auto hebben die ongelukken voorkomt, lijkt ideaal voor elke weggebruiker. Je kunt dan, onbedoeld weliswaar, even weg dutten of een appje sturen en dergelijke zonder dat dit direct leidt tot een aanrijding of iets dergelijks. Het systeem corrigeert als de auto de neiging heeft van rijbaan te veranderen en remt als dat nodig is om een aanrijding met een voorganger of obstakel te voorkomen. Blindelings vertrouwen op deze systemen lijkt echter volkomen onverantwoord, want het systeem werkt niet in alle verkeers- en weersituaties.

Lees verder >>

100
100

Geplaatst op 01-01-2023 in Column

Hoe oud denk je te worden? Menigeen denkt daar weleens over na. Zo aan het begin van een nieuw jaar denk je weleens, zou ik het eind van het jaar ook mogen beleven en om dat te bedenken hoef je nog helemaal niet oud te zijn. Nederland telt sinds een aantal jaren ± 2200... 100-plussers.

Lees verder >>

Wierook
Wierook

Geplaatst op 01-12-2022 in Column

Een lekker luchtje in huis, wie wil dat nu niet? In menig woonkamer is een luchtververser aanwezig. Ook op andere plekken zoals bijvoorbeeld in auto’s zorgen luchtverfrissers voor een aangename geur.

Lees verder >>

Fit voor live
Fit voor live

Geplaatst op 01-11-2022 in Column

November 2022

Fit4live

Lees verder >>

Bonje
Bonje

Geplaatst op 01-10-2022 in Column

Het zal je niet ontgaan zijn dat er de laatste tijd meer en meer onvrede heerst in de samenleving. Groepen mensen zijn het oneens met elkaar, wat tot onvrede of bonje leidt.

Lees verder >>

Ladder
Ladder

Geplaatst op 01-09-2022 in Column

Een treetje hoger op de maatschappelijke ladder, wie wil dat nu niet? Om hoger op de maatschappelijke ladder te komen, is een kruiwagen heel handig.

Lees verder >>

Op reis
Op reis

Geplaatst op 01-08-2022 in Column

Op reis, wie wil dat nu niet? Menigeen gaat in de vakantietijd op reis. De één gaat een wereldreis maken en een ander zoekt ontspanning dichter bij huis en een derde ervaart thuisblijven al als vakantie.

Lees verder >>

Een druppel op een gloeiende plaat
Een druppel op een gloeiende plaat

Geplaatst op 28-05-2022 in Column

Juli / augustus 2022

In 2050 zal het plastic afval in de oceanen zijn verviervoudigd, schrijft het Wereld Natuur Fonds (WWF) in een nieuw rapport van februari 2022. Meer dan 2.000 diersoorten hebben nu al last van de gevolgen van plastic in hun leefomgeving. Naar schatting heeft 90 procent van de zeevogels en 52 procent van de zeeschildpadden al plastic binnengekregen. Denk hierbij aan microplastics in de maag, plasticafval om de nek en weekmakers in het bloed (NU.nl, 08-02-2022).

Lees verder >>

Donor
Donor

Geplaatst op 18-04-2022 in Column

April/Mei 2022

Lees verder >>