Botsgevaar

Geplaatst op 01-02-2023 in Column

Botsgevaar

Een auto hebben die ongelukken voorkomt, lijkt ideaal voor elke weggebruiker. Je kunt dan, onbedoeld weliswaar, even weg dutten of een appje sturen en dergelijke zonder dat dit direct leidt tot een aanrijding of iets dergelijks. Het systeem corrigeert als de auto de neiging heeft van rijbaan te veranderen en remt als dat nodig is om een aanrijding met een voorganger of obstakel te voorkomen. Blindelings vertrouwen op deze systemen lijkt echter volkomen onverantwoord, want het systeem werkt niet in alle verkeers- en weersituaties. De aandacht bij de weg houden, lijkt geen overbodig advies. Want ja, de risico’s van een botsing zijn niet van tevoren in te schatten. In veel gevallen blijf je zelf zitten met de brokken. De verzekering dekt veelal wel de materiële schade, maar de immateriële schade - die ook aanzienlijk kan zijn - kan niet met geld worden goedgemaakt.

Ook in relaties is weleens sprake van botsgevaar. In elke relatie botst het wel eens een keer. Een meningsverschil of irritatie door een misplaatst woord of verkeerde handeling kan zomaar leiden tot een verbale botsing. Volgens het Centraal bureau voor de statistiek zijn botsende karakters één van de vier meest voorkomende oorzaken van een scheiding. Aanvankelijke bewondering voor de partner en zijn eigenschappen kan in de loop van de tijd veranderen in toenemende irritatie en zelfs afschuw. Het is dan ook een uitdaging om de relatie ondanks de verschillen in stand te houden. Dat vraagt van ons inspanning, stuurmenskunst en doorzettingsvermogen.

In het paradijsverhaal zien we ook dat er sprake is van een botsing. De eerste mensen, die in een unieke en wonderschone wereld leefden, waren kennelijk niet tevreden met het aanbod van paradijselijke mogelijkheden. Nee, zij begeerden meer en schonden de afspraak met de Almachtige waardoor er van een onoplosbare botsing sprake leek. De eerste mensen gingen zich verschuilen, ze durfden de confrontatie niet aan.

In welke mate lopen jij en ik kans op botsingen? Natuurlijk proberen wij zoveel als mogelijk is ontsporingen te voorkomen, maar een leven zonder botsingen als gevolg van zonden lijkt voor ons mensen te hoog gegrepen. Met al onze inspanningen en goede bedoelingen lijken we toch voortdurend één of meer steken te laten vallen. Een botsing met de Eeuwige lijkt niet te voorkomen. Tenzij Hij het stuur in ons leven overneemt.

David, voormalig schaapherder en koning van Israël, had in zijn leven menigmaal botsingen. Je kunt hierbij denken aan botsingen tussen hem en andere personen, maar ook aan de verschillende ontsporingen met als dieptepunten de moordaanslag op Uria en het vreemdgaan met Batsheba. In psalm 32 beschrijft hij hoe hij zijn verdriet wegstopte vanwege de gevolgen van de botsingen in zijn leven. Hij vermeldt onder andere dat hij de hele dag huilde en ziek werd van spijt en verdriet.  Maar daar bleef het niet bij. Nee, hij vertelde de Heer over zijn fouten en zweeg niet langer over zijn schuld. Dat leidde ertoe dat de Heer het initiatief neemt, het stuur in zijn leven als het ware overneemt. Met de woorden: Ik zal je de weg wijzen die je moet gaan. Ik zal je raad en advies geven hoe je je weg kunt vervolgen om een fatale botsing in de toekomst te voorkomen.

 


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.