Over een andere boeg

Geplaatst op 30-06-2024 in Column

Over een andere boeg

Het is een uitdaging om dingen anders aan te pakken dan je altijd hebt gedaan. In een aantal gevallen werken de traditionele manieren niet meer en of wordt het leven saai of zwaar zoals in dit voorbeeld: Leo Band werkte jaren lang aan de lopende band van een groot productiebedrijf. Jaar in jaar uit ging hij ‘s morgens vroeg uit bed, daarna in de file om op tijd op zijn werk te zijn. Vreugde in zijn werk had hij niet, nee daarvoor was het te eentonig. De ene dag leek veelal een kopie van de vorige. Behalve de weekenden en de vakanties., die brachten enige afwisseling in het leven van Leo. Zijn collega’s mochten hem wel, ondanks zijn regelmatig voorkomende mopperbuien. Zij zouden hem overigens niet missen, als hij met pensioen zou gaan. Hij verdiende voldoende, maar voelde zich arm en was jaloers op collega’s of anderen die het meer voor de wind gingen. Afgezien van de reistijd was hij een ”van negen tot vijf werker”. Hij werkte waarvoor hij werd betaald, en vooral niets meer, en hij deed zijn werk zoals hij het altijd had gedaan. Arbeidsvreugde en plezier in zijn werk leverde het hem niet op.

Wat zou er gebeurd kunnen zijn als Leo Band gedurende zijn werkzame leven het over een andere boeg had gegooid? Wat had hij kunnen doen? Stel dat hij meer zou hebben gedaan dan van hem werd verwacht. Mogelijkerwijs zou hij dan in positieve zin zijn opgevallen en was hij in aanmerking gekomen voor een promotie. Ook een studie had hem kunnen helpen om een beoogde carrièreswitch te maken. Solliciteren naar een andere baan kan ook helpen om de dagelijkse sleur te wijzigen in een mogelijk meer uitdagende werkomgeving. Allemaal manieren om het over een andere boeg te gooien.

Het verhaal van het “over een andere boeg gooien” vinden we ook beschreven in Johannes 21. De geschiedenis vond plaats, kort na de opstanding van Jezus. De discipelen hadden gedurende 3 jaar Jezus gevolgd en die periode was nu voorbij. Tijd voor wat anders, nou ja anders. Petrus nam het initiatief om zijn oude beroep weer op te pakken en ging vissen. Samen met zes andere discipelen van Jezus gingen zij het meer van Tiberias op. De hele nacht deden ze hun uiterste best om een flinke partij vis te vangen. Het resultaat was meer dan teleurstellend. Geen enkel visje zwom in de uitgezette netten.

Verschillende mensen hebben in hun leven energie gestoken in activiteiten die geen positief resultaat hebben opgeleverd. Teleurstelling en tegenslag was veelal hun deel. Misschien herkent u dat wel uit psalm 127: Gezwoegd, gezweet, vergeefs o wachters is uw vlijt. Tenzij de Heer het werk van uw handen zegent.

Menigeen vraagt aan de Heer om zegeningen. Veel gebeden bestaan hieruit. Kennelijk hebben we van alles van God nodig. Het kan dan teleurstellend zijn dat deze gebeden niet lijken te zijn verhoord. Waaromvragen om God ter verantwoording te roepen, kunnen dan zo maar in ons opwellen. Zou het ook hier niet een aanbeveling zijn om, naast al onze vragen, het over een andere boeg te gooien en vooral ook te danken voor alle gevraagde en of ongevraagde zegeningen die we reeds hebben ontvangen? 


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.