Routeplanner
Geplaatst op 03-09-2024 in Column
De meesten van ons zullen de afgelopen zomer met vakantie zijn geweest. Om bij je vakantieadres te komen is een routeplanner of een TomTom navigatiesysteem heel handig. Anderen die vanwege hun werk regelmatig reizen, zullen hun route ook willen plannen. Mensen die vanwege gezondheidsredenen regelmatig naar een ziekenhuis moeten, hebben behoefte aan informatie over de weg die ze moeten volgen. Ook via Google Maps en andere navigatiesystemen kun je de gewenste route laten plannen. Het mooie van zo’n routeplanner is dat je tijdens de reis aanwijzingen krijgt welke richting je moet gaan. Sla je per ongeluk een afslag over of ga je te vroeg een zijweg in dan corrigeert de planner in veel gevallen de te rijden of te lopen richting. In sommige situaties zegt: “de stem”: “Probeer om te keren”. De route die je nu volgt, brengt je verder van je doel af en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Een belangrijke voorwaarde om je route te plannen is, dat het adres van je reisdoel door de planner herkend wordt. Een belangrijke persoon in de Bijbel, Abraham, kreeg de opdracht van de Heere: “Ga naar een land dat Ik je zal wijzen”. Een voor de aartsvader onbekend land dus. Als je deze bestemming in je routeplanner zou zetten dan geeft deze aan dat hij die niet kan vinden of dat het gegeven reisdoel onbekend is. Vandaag de dag zijn er wel mensen die gaan naar een onbekende bestemming. Je zou hierbij kunnen denken aan vluchtelingen die moeten vluchten omdat hun leefomgeving voor hen onleefbaar is geworden. Een onbekend reisdoel zal voor velen een reis met veel onzekerheden opleveren.
Ons leven wordt ook wel beleefd als een reis, je levensreis. Sterker nog, hoe je het ook wendt of keert, we beleven allemaal onze levensreis, of we het ons bewust zijn of niet. Veel mensen zouden wel inzage willen hebben in hun reisdoel. Het gaat dan gaat het om hun eigen toekomst. Het is eigenlijk een levensvraag: Wat verwacht jij van de toekomst? Zou je die zelf wel vorm kunnen geven? Initiatieven om je toekomst daadwerkelijk vorm te geven, lopen de kans om te ontsporen of te mislukken. We hebben, net als Abraham, een gids nodig.
Hoe zou de Eeuwige ons de weg kunnen wijzen? Een van de manieren om van de Heer de weg te leren is, het aan Hem te vragen door een gebed of lied. Concreet wordt dit verwoord in het lied: ‘Leer mij uw weg o Heer’. Ook het lezen van levensverhalen van Bijbelse personen en hoe zij hiermee zijn omgegaan, kan ons helpen. Daarnaast vraagt God van ons vertrouwen in Zijn leiding. Toen Abraham de opdracht van zijn Zender kreeg, ging hij in het vertrouwen, dat de weg er naar toe voor hem begaanbaar was. Het bijzondere is dat God niet alleen de route bepaalt, maar ook ons reisdoel. Dit betekent eigenlijk dat als de Almachtige je reisbegeleider is, Hij ook verantwoordelijk is voor de uiteindelijke bestemming. Wij hoeven ons nergens meer ongerust over te maken. Wij mogen onze wegen aan Hem overlaten, want het is wijsheid wat Hij doet. Onze Gids maakt het zo, dat wij ons eens in dankbaarheid zullen verwonderen over de eindbestemming van onze levensreis.
Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.