FOMO vs JOMO

Geplaatst op 30-08-2023 in Column

FOMO vs JOMO

Als passagier in het openbaar vervoer valt het op dat veel reizigers op hun mobiel kijken om het laatste nieuws, de laatste berichten via facebook of ander medium te volgen. Heb jij ook wel eens de angst om iets te missen? Het idee dat anderen spannende of waardevolle ervaringen hebben meegemaakt die aan jou voorbij zijn gegaan. Dit verschijnsel wordt weergegeven met de Engelse aanduiding: Fear of Missing Out, afgekort Fomo. De angst om iets te missen heeft een aanzienlijke invloed op mensen. Deze invloed uit zich onder andere door gevoelens van ontevredenheid, stress en een permanente behoefte om te weten wat anderen doen. Sociale media platforms zoals Instagram, Twitter, Facebook en andere veroorzaken een doorlopende stroom van berichten, foto’s, filmpjes en andere updates. Gepost door mensen die allerlei aantrekkelijke of spannende activiteiten ondernemen, die jij eigenlijk niet had willen missen. Naast het feit dat deze berichten angst kunnen veroorzaken of deze emotie kunnen bevorderen, kan er ook het gevoel ontstaan dat jouw eigen leven niet zo boeiend is als dat van anderen.

Fomo kan het welzijn van mensen op een negatieve manier beïnvloeden. Deze personen hebben de neiging om steeds hun mobiel en sociale media te controleren om te voorkomen dat ze iets missen. Dit gedrag veroorzaakt onrust en kan ook leiden tot slaapproblemen, verminderde concentratie en een lagere productiviteit. Ook het gevoel van eenzaamheid en isolatie kan er door worden bevorderd omdat men het idee heeft niet volledig te kunnen deelnemen aan alle sociale contacten zoals de mensen in hun netwerk dat doen. Het idee dat je iets mist kan ook tot aankopen leiden die je financiële draagkracht te boven gaan. Hierbij zou je kunnen denken aan reizen die je vrienden of andere voor jou belangrijke personen ondernemen. Evenzo de aanschaf van de nieuwste kleding of andere hebbedingetjes zoals de meest innovatieve gadgets kunnen je budget te boven gaan. Het is van belang om je bewust te zijn van de invloed van Fomo op je welzijn en plannen te maken om het evenwicht te vinden voor je eigen gezondheid en geluk.

Stel je voor dat je iets van het bovenstaande herkent en dat je het idee hebt opgejaagd te leven. Druk, druk, druk, door een overmaat aan prikkels. Als je niet oppast, ligt een burn-out op de loer. Wat zou je dan kunnen doen om verschijnselen die kenmerkend zijn voor Fomo tegen te gaan?

Tegenover Fomo staat Jomo. Deze laatste Engelstalige afkorting staat voor: Joy of missing out: “het plezier van het missen”. Het levert tevredenheid en plezier op, doordat je bewust kiest om iets niet te doen waardoor je jezelf meer rust en afstand geeft. Bij Jomo gaat het onder andere om zelfzorg en de voldoening die het leven bij de dag, je geeft. Je wordt je meer bewust van je eigen gedachten, gedrag en ervaringen. 

Welke invloed zou er kunnen uitgaan op ons christenzijn als wij de verschijnselen van Fomo herkennen? Zouden we nog voldoende in staat zijn voor een gebedsleven zoals dat in de Bijbel wordt bedoeld? Hoe gaat het tijdens de kerkdienst als ons hoofd vol zit met gedachten over dat wat ons bezighoudt en welke doelen er nog behaald moeten worden? Is er dan wel ruimte voor en bezinning op hetgeen waar we naar streven en wat we doen en denken? Het is het overwegen waard om aan te sturen op Jomo-ervaringen waardoor je meer kunt genieten van plezier, rust en ontspanning. Daarnaast komt er dan ruimte voor inspiratie en hopelijk ook meer plaats voor de werking van de Geest van God in jou als christen.


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.