Geitenpaadje

Geplaatst op 02-01-2024 in Column

Geitenpaadje

Een geitenpaadje - of ook wel olifantenpaadje - is een onverhard pad dat door geiten wordt gebruikt om hun doel te bereiken. Vaak gaat zo’n pad door ruig en heuvelachtig gebied. Olifanten gaan op hun weg vaak recht op hun doel af en laten zich niet hinderen door struiken of andere hindernissen die ze op hun pad tegen komen. Gelijknamige paden worden door mensen gebruikt om een kortere of efficiëntere route te nemen. Het wijkt dus af van de officiële route en snijdt vaak een stuk van de weg af, waardoor men sneller het beoogde  doel bereikt. Je kunt ze in onze maatschappij overal tegen komen zoals op stranden en in parken of kustgebieden.  Maar ook in stadscentra en dergelijke.

Het woord “geitenpaadje” wordt ook wel als metafoor gebruikt. Het is eigenlijk een vorm van beeldspraak om iets duidelijk te maken. In de politiek wordt deze onofficiële weg wel gebruikt door politici of ambtenaren om obstakels, zoals een debat, te omzeilen en zo tijdwinst te boeken. Voorbeelden hiervan zijn: achterkamertjespolitiek of besloten vergaderingen om gevoelig liggende zaken te besluiten zonder dat er in een officiële vergadering aandacht aan hoeft te worden besteed. Ook kunnen beleidsmakers, staatshoofden of andere invloedrijke figuren via sociale media rechtstreeks met hun kiezers en doelgroepen in contact komen om hun boodschap direct en ongefilterd te verspreiden.

In de Bijbel worden ook situaties beschreven die vergelijkbaar zijn met de metafoor van het geitenpaadje. Een voorbeeld hiervan is het welbekende verhaal van de Kananese vrouw die bij Jezus komt om te bidden voor haar dochter. Met haar dochter ging het slecht, mede omdat zij een kwade geest in zich had. De moeder knielde voor Jezus neer en bad om genezing. Zij vroeg: Heere help mij toch? De reactie van Jezus lijkt geen verband te hebben met de vraag van de vrouw. Hij reageerde met de woorden: “Je moet het brood wat bestemd is voor de kinderen niet aan de honden voeren”. De vrouw antwoordde bevestigend en vervolgde: Maar er vallen ook stukjes brood onder de tafel. De honden zullen deze kruimels vast en zeker opeten. Deze laatste zinnen zijn als het ware een omweg om toch bij het doel, de genezing van haar dochter, te komen. Jezus gaf haar een compliment door te zeggen dat haar geloof groot was. De vrouw geloofde in een grote God en er werd vervuld waar zij om gevraagd had. Vanaf dat moment was haar dochter genezen.

In gebeden wordt vaak gevraagd om dingen die wij wensen en hopen dan, dat God dit ook rechtstreeks verhoort. Niet zelden blijft rechtstreekse verhoring uit. Veelal tot teleurstelling van degene die gebeden heeft. Zijn of haar geduld wordt op de proef gesteld. Een gebed om genezing lijkt niet verhoord te worden. Nee, integendeel de situatie lijkt alleen maar te verslechteren. De zin uit het onze Vader: “Uw wil geschiede” leert ons om anders te bidden. Niet zozeer om te bidden voor dat wat wij belangrijk vinden, maar voor dat waaraan Hij de voorkeur heeft. Het kan dan best zijn dat ons gebed wordt verhoord op een geheel andere manier dan wij verwachten.
Een mooie start voor het nieuwe jaar. Te geloven in een grote en trouwe God die ook, soms via omwegen, onze gebeden in 2024 wil verhoren.  


Wilt u reageren naar aanleiding van deze column? Mail dan naar redactie@hervormdnunspeet.nl.
Klik hier voor een overzicht van alle columns.