Lotgenoten

Geplaatst op 07-02-2022 in Column

Lotgenoten

Vandaag de dag zijn veel – misschien wel alle mensen – lotgenoot. Groepen mensen met een gemeenschappelijk belang, gelijke afkomst, gezamenlijk doel of getroffen door dezelfde ziekte verenigen zich nogal eens en hebben veelal een periodiek lotgenotencontact. Actueel zijn bijvoorbeeld groepen personen die zich aangesproken voelen door corona/omikron-ontkenners, klimaatactivisten e.d. Een manier om hun belangen onder aandacht van het publiek te brengen, is protesteren, al dan niet gewelddadig.

Wereldwijd zijn we lotgenoten omdat we allemaal de gevolgen, verdriet en pijn ervaren van de pandemie, die de wereldbevolking alweer ruim 2 jaar teistert. Natuurlijk ondervindt de één er meer nadelen van dan de ander. Denkbaar is dat er ook mensen zijn die er garen bij spinnen zoals eigenaren van webshops en andere thuisbezorgbedrijven. Ook landen en bevolkingsgroepen die gebrek hebben aan voedsel of onvoldoende mogelijkheden om zich te weren tegen de winterse omstandigheden zullen zich mogelijk minder intensief bezighouden met de gevolgen van de pandemie. Voor de klimaatcrisis en andere mondiale crisissen gelden waarschijnlijk vergelijkbare benaderingen. Onder de huidige pandemische omstandigheden zijn wij als kerkmensen ook lotgenoten. We waren dat natuurlijk al, maar omdat veel kerkelijke activiteiten op een laag pitje staan en vanwege de lange duur van de beperkende maatregelen ligt vervreemding, ondanks alle oproepen voor meer verbinding, op de loer. Gelukkig zijn er signalen die er op wijzen dat de beperkingen stapsgewijs zullen worden afgebouwd en dat er meer ruimte komt voor kerkelijke en andere activiteiten om elkaar weer fysiek te ontmoeten. 

Zouden Lotgenoten ook nazaten van Lot kunnen zijn? Lot, een neef van aartsvader Abraham, werd door zijn oom voor de keus gesteld, hij mocht kiezen tussen heel vruchtbaar land aan de ene kant of een woestijnachtig veel minder vruchtbaar lijkend gebied aan de andere kant. Eigenlijk een keuze voor meer of minder welvaart. In de huidige tijd zou je kunnen zeggen dat Lot zich min of meer liet leiden door consumptiedwang. Een keuze voor meer welvaart en consumptie gaat vaak gepaard met meer risico en gevaar. Lot nam dat risico met als gevolg dat hij uiteindelijk berooid van al zijn eigendommen en alleen met zijn twee kinderen halsoverkop het tot dan toe welvarende Sodom moest verlaten. 

Vakantiereizen bij voorkeur met een vliegtuig en andere vormen van consumptiedrang bevorderen vandaag de dag dat Nederlanders en ook andere wereldburgers bereid zijn om grotere gezondheidsrisico's te nemen. De keuze voor consuminderen en ontshoppen, met mogelijk minder risico als gevolg, lijkt  voor velen nauwelijks aan de orde. De keuze van Lot voor meer welvaart en daaraan gekoppeld meer risico lijkt in deze tijd hoogst actueel.